/ РИМ - Габрово
На 17 юли, музеен обект „Дечкова къща“ се превърна в снимачна площадка. Под режисурата на Васил Дуев, пред камерата на оператора Емил Михов, актьорите: Надежда Петкова, Димо Димов, Петко Койчев, Магдалена Славчева, Велислава Маринкова и младите пианисти от музикална школа „Весела“:

Пред Дечкова къща продължава Националният фестивал „С песен на сърцето" (ВИДЕО)

Адриана Кънева и Мартин Богданов изпълниха с живот и емоция постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“. За да се превъплътят в образите на дами и господа от миналите времена заслуга имаше професионалната намеса на гримьора на ДТ „Рачо Стоянов“ Снежана Бенчева.

Филм
Снимка: РИМ - Габрово

Направени бяха два вида заснемане: с 360-градусова камера и кинокамера. Следва обработване на материала, монтаж на заснетото с кинокамера и прехвърляне на 360-градусовото съдържание към VR-очила. Резултатите ще бъдат представени в края на месец септември 2019 г.

Снимка:
РИМ - Габрово

Снимка:
РИМ - Габрово

Снимка:
РИМ - Габрово

Снимка:
РИМ - Габрово

Актьори пресъздават бита на градското население от края на ХІХ и началото на ХХ век 

Снимките в Дечковата къща са в изпълнение на проект на Регионален исторически музей - Габрово „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, по обявената от Министерство на културата сесия за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства,  Тема 2 „Музеят като образователна среда“.

Обща стойност на проекта е 13 180 лева, като финансирането от Министерство на културата е 9 834 лева, а съфинансирането от страна на РИМ – Габрово - 3 346 лв.

Партньори по проекта: Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Средно училище „Райчо Каролев“ – Габрово.