Снимка:
Снимка: / РИМ - Габрово
На 15 юли следобед на хората, преминаващи покрай Дечкова къща в центъра на Габрово, нямаше как да не направи впечатление оживената обстановка. Разбира се, това място предразполага към разгръщане на артистичността, а и често е център на събития, участниците в които слагат ретро костюми – от селски или градски тип.

Този път вниманието на минувачите привличаха популярни лица от трупата на Драматичен театър „Рачо Стоянов”, които очевидно се забавляваха, пробвайки костюми, характерни за края на ХІХ и началото на ХХ век.

Актьорите – все още невлезли в ролите си, първоначално оценяваха качествата на дрехите, които ще им помогнат да се вживеят в образите на хора от един свят, различен от съвременния.

Двама достолепни фабриканти с красивите си съпруги, една очарователна и усмихната слугиня, две лъчезарни деца. Историята, която предстои да бъде филмирана, представя как едно габровско семейство отива на гости на другото. Свързва ги предприемаческият дух на двамата мъже, които от скоро са съдружници. Предстоят им дълги успешни години, през които те ще станат строителите на индустриално Габрово.

Снимка:
Снимка: РИМ - Габрово

Не става въпрос за исторически личности. Образите са събирателни, а чрез филмите ще бъде представен градския бит от този период. Ще можем да видим как гостите са посрещнати от слугинята. Изненадата, която ги очаква е фотоапарат – голяма рядкост тогава, за документиране на гостуването. Ще видим двете семейства на питие в кьошка, на обяд в трапезарията. Разбира се, няма да бъде пропуснато как се приготвят гозбите от слугинята – какви уреди използва и колко много напомнят на днешните, макар определено да изглеждат ретро. За някои предмети – су-кебапа например, трудно можем да си представим какво прави. Но вероятно и това ще научим.

Режисьор е Васил Дуев, в ролите се превъплъщават актьорите Надежда Петкова, Петко Койчев, Димо Димов, Велислава Маринкова, Магдалена Славчева. Гримът и прическите са на Снежана Бенчева.

Габрово
Снимка: РИМ - Габрово

На поканата за участие в тази инициатива се отзова г-жа Весела Пенева, ръководител на музикална школа „Весела“, която по зададените условия на сценария на филма, предложи двама млади и изключително талантливи пианисти: Андреана Кънева и Мартин Багданов, които вече имаха възможност да се запознаят с режисьора, оператора, един от актьорите, да направят репетиция и проба на сценичните си костюми. Андреана и Мартин играят децата на домакините.

Заснемането на двата филма е поверено на „Хистъри арт“ ЕООД – в лицето на Емил Михов, историк по образование, с опит в музейната дейност, реализирал филма „Дързостта да бъдеш пръв“, посветен на габровския индустриалец Иван Хаджиберов, работещ с водещи културни институции в страната.
Освен снимките с камера, ще се реализира и 360-градусово видеозаснемане, за да могат посетителите на Дечкова къща да гледат с VR-очила с вградени слушалки.
Екскурзоводите на Регионален исторически музей – Габрово умеят по много красноречив начин да разказват за експозицията, представена в Дечкова къща. Но когато към разказа се допълни и видео – представата на посетителите, особено на децата и младежите, за миналото става много по-пълна. Филмите ще се използват и за популяризиране на Дечкова къща по време на събития в страната и чужбина.

Тези филми се обезпечават от Министерство на културата и Регионален исторически музей – Габрово. На 3 юли двете институции подписаха договор за финансиране на проект „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, по обявената от Министерство на културата сесия за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства, тема 2. „Музеят като образователна среда“. Обща стойност на проекта - 13 180 лева. Финансирането от Министерство на културата е 9 834 лева. Съфинансирането от РИМ – Габрово е 3 346 лв.

Проектът предвижда и реализацията на важна образователна инициатива. За провеждане на занимания с ученици, с цел затвърждаване на наученото по време на посещения в Дечкова къща и развиване на тяхното въображение и творчески възможности, ще бъде създадено образователно помагало – папка с образователно-игрови подлистник, в което децата ще могат да работят по време на занятието и ще вземат със себе си, за да го допълват и ползват като полезен източник на информация.

„За нас като професионалисти е важно да имаме обратна връзка с целевата публика на проекта, затова потърсихме мнението на преподаватели по история, български език и литература, изобразително изкуство и ученици от 5, 6 и 7 клас, с интерес към историята от СУ „Райчо Каролев“. С тях вече обсъдихме работната визия и съдържанието на образователното помагало, учениците предложиха задачи за своята страничка в помагалото”, каза главният уредник на РИМ – Габрово Радост Балевска на пресконференцията за представяне на проекта.

Снимка:
РИМ - Габрово

Тя акцентира върху участието на учениците в създаването на образователния печатен материал. Това според нея е възможност за себеизява и принос към политиката на музея за насърчаване на доброволчеството и обществената ангажираност на децата и младежите.

„Преподавателите, които работиха с децата са: Самуил Йонков – преподавател по история и цивилизация, Димка Иванова - преподавател по български език и литература, Ива Мошкова – преподавател по изобразително изкуство”, информира още Радост Балеска.

Снимка:
Радост Балевска с директорите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Средно училище „Райчо Каролев“ – Габрово, снимка: РИМ Габрово

Партньори по проекта са Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и Средно училище „Райчо Каролев“ – Габрово. Очаква се дейностите по проекта да приключат в средата на месец септември.