50- годишен юбилей отбелязва днес Държавния архив в Габрово
50- годишен юбилей отбелязва днес Държавния архив в Габрово / netinfo

50- годишен юбилей  отбелязва днес Териториален държавен архив-Габрово. Кулминацията на тържествата е днес, когато в Художествената галерия "Христо Цокев" ще се открие изложбата "Габрово и габровци в архивната съкровищница". "Тя е уникална с това, че съдържа оригинални документи на Монархическия институт, на Народното събрание, от фондовете на министерства, както и от канцеларията на руския императорски комисар в България", каза директорът на архива Стефка Василева.

Специално за експозицията е предоставил документи правнукът на Тодор Бурмов Стоян Данев. В експозицията за първи път в публичното пространство ще бъде показан указът на княз Александър I за назначаването на първото българско правителство. За първи път ще бъдат показани и портрети на Райчо Каролев, Никола Василиади и Тодор Кулев. Всичко, представено в изложбата, ще бъде издадено в луксозен двуезичен каталог.

Инициативите, посветени на празника, продължават с откриването на Националната конференция "Документалното богатство на институциите от Възраждането до наши дни". До момента за участие в нея са заявени 24 доклада.

Около 2 300 фонда с над 330 000 архивни единици са комплектовани за 50- годишната работа на Териториален държавен архив в Габрово. Новото предизвикателство в работата на архива е дигитализацията и микрофилмирането на архивния фонд.