/ Thinkstock/Getty Images

От РЗИ-Габрово съобщиха, че през тази година Националния рамков договор (НРД) за денталните дейности за 2018 г. е актуализиран с Договор за изменението и допълнението му, който е подписан  на 29 януари 2019 г.от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз.

В рамките на средствата за здравноосигурителните плащания за дентална помощ, определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., са увеличени цените на дейностите за обтурации (пломби) и екстракции (вадене на зъби) с 12% в първичната и специализираната дентална помощ. Положителните промени, залегнали в договора са насочени към повишаване на качеството на денталните услуги. Цената, доплащана от здравноосигурените пациенти за частично платените от НЗОК дентални дейности се запазва.

зъболекар страх
Thinkstock/Getty Images

Здравноосигурените лица могат да се обръщат за ползването на всяка от договорените дейности към лекар по дентална медицина по свой избор, ако е сключил съответния договор с НЗОК. На официалната страница на НЗОК, в секцията „Информация за договорени дейности“, чрез достъпната електронна справка, всеки може да се информира кои лекари по дентална медицина имат актуални договори с РЗОК, като търсенето може да бъде по области и общини. Посочени са и адресите на практиките и телефони за връзка с тях.

Децата до 18 г. имат право в рамките на календарната година да ползват по линия на здравната каса 1 обстоен преглед и до 4 лечебни дейности - обтурация /пломба/, изваждане на временен или постоянен зъб с упойка, лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб, но не повече от 2 лечения на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. За прегледа и лечението на пулпити и периодонтити е предвидено частично доплащане, докато пломбата и изваждането на зъб са безплатни за децата.

През 2018 година, 4 643 деца на територията на областта са ползвали дентална помощ, заплатена напълно или частично от здравната каса.

Пакетът първична извънболнична дентална помощ, частично заплащана от НЗОК за здравноосигурените лица над 18г., включва в рамките на годината 1 обстоен дентален преглед и 3 лечебни дейности, които могат да бъдат пломба с амалгама или химичен композит или изваждане на зъб, вкл. упойката. Бременните + един допълнителен обстоен преглед. Осигурените граждани на областта над 18г. възраст, които са ползвали дентална помощ от този пакет през миналата година са 24 390.

И през 2019 г. ще продължи заплащането от здравната каса на дейностите по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбена горна или долна челюст с цяла плакова зъбна протеза, в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години – за осигурените лица на възраст от 65 до 69 години включително.

Тези дейности стартираха в последните месеци на предходната година и РЗОК Габрово е заплатила за 117 такива.  Цената, заплащана от НЗОК за възстановяване функцията на дъвкателния апарат не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й.

Зъболекари се събират в Шумен за национален форум
dariknews.bg

За да ползват договорената дентална помощ гражданите трябва да са с непрекъснати здравноосигурителните права и да представят валидна здравноосигурителна книжка на избрания лекар по дентална медицина.