15 песни на 11 езика предлага Смесен хор „Априлов-Палаузов“
15 песни на 11 езика предлага Смесен хор „Априлов-Палаузов“ / 100 вести

Единствената в момента по-голяма хорова формация в Габрово – Смесеният хор „Априлов-Палаузов“, подготвя голям концерт-спектакъл за 14 юни, вторник, от 18:30 часа в зала „Възраждане“, съобщава диригентът на хора и секретар на читалище „Априлов-Палаузов“ Елена Назърова във водещата статия на вестник 100 вести".

По традиция хоровата формация закрива сезона с концерт-спектакъл. Този път събитието ще бъде по-мащабно и посветено на 155-годишнината на читалището, която се отбелязва през тази година. Какво ще предложи музикалното шоу на габровци? Различното, според Елена Назърова, е, че в този спектакъл хорът ще изпълни 15 песни на 11 езика и ще пренесе слушателите в света на музиката на далечни и екзотични страни.

Ремонт на асфалтовата настилка на ул. „Македония“ в Габрово предизвика вчера хаос в движението заради недобросъвестни шофьори, скрили пътните знаци.

В тази статия изданието пише, че огромни ТИР-ове се спускаха в посока Централна поща и влизаха в тясната улица като в капан. Някои се опитваха да катерят огромните машини по новоизградените трото- ари. Наложи се жители на улицата да излязат и да връщат назад камионите, защото ако сега се кърпи напуканият вече нов асфалт, утре сигурно ще трябва да се ремонтират тротоарите.

С приближаване края на музикалния сезон концертната програма на Габровския камерен оркестър доминира с „избрано от публиката”.

Концертът на 8 юни събуди основателен интерес. „Старая се на финала на сезона да бъдат включени както обичани музикални произведения, така и гостуващи млади дарования, дългогодишният диригент на Габровския камерен оркестър маестро Милко Коларов ”, изтъква пред вестник 100 вести" диригентът Иван Стоянов.

Публиката, препълнила зала „Проф. Минчо Минчев” в Художествената галерия, можа да се наслади на музиката към драмата на Хенрик Ибсен „Пер Гинт” от Едвард Григ, написана само за струнен оркестър, Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн със солист Елмира Енчева и Концерт за пиано и оркестър № 1 до мажор от Лудвиг ван Бетховен със солист Нора Габровска.

Прекрасна концертна вечер, на която маестро Милко Коларов предаде поздравите на изтъкнатия пианист Димо Димов и похвали великолепните добре подготвени млади пианистки, които дават надежда и вяра в бъдещето.

„Не че Амадеус ще изчезне. Безпокоя се, че ще дойдат много диваци и варвари, които няма да знаят за какво става въпрос. В тази зала изпитвам огромно вълнение”, подчерта маестро Милко Коларов и вдигна палката за началото на концерта, дирижирал Габровския камерен оркестър цели осемнадесет години - от 1973 до 1991 г. Много бяха овациите, които връщаха диригента и изпълнителите отново и отново.