13 проекта в областта на екологията получават финансиране от ПУДООС
13 проекта в областта на екологията получават финансиране от ПУДООС / Дарик Габрово, архив

 

Общо 13 проекта от Великотърновска и Габровска област ще получат финансиране в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда" и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс на тема „Обичам природата - и аз участвам".

В Габровска област до 10 000 лв. ще получат:Община Габрово за проект„Обичам природата - и аз участвам", Община Севлиево за проект „Възстановяване и ремонт на комбинирана спортна площадка, реновиране на детска площадка, обособяване на кът за отдих и оформяне на зелени площи в ж.к „Д. Благоев"

До 5000 лв. ще получат ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров", гр. Севлиево за „Оформяне на екокът „Природни науки", ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", Габрово за проект „Обичам природата - и аз участвам", ОДЗ „Дъга", гр. Габрово за проект „РАЗУМ - Разработване алтернативно зелено учебно място", ОДЗ „Ран Босилек", гр. Габрово за проект„Обичам природата - и аз участвам".  

Целта на кампанията „За чиста околна среда 2012 г." за общини и кметства е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда.  С доброволния труд на гражданите ще се осъществи залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите.

Проектите на училища и детски градини имат за цел повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес на  младите хора, посредством възможността за финансиране на дейности от материален характер пряко включени и необходими за учебния и възпитателен процес във всяко от заведенията или организациите, заявители на проектите.