/ Дарик Добрич
Стартират консултации по предварителния проект на Общия устройствен план (ОУП) на Община Шабла и на доклада за Екологична оценка (ЕО) към него. 

Планът, който е с прогнозен период на действие 20 години, се разработва по възлагане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с финансиране от държавния бюджет. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията, а за прилагането му ще отговаря Община Шабла.

Общият устройствен план трябва да създаде оптимална простран­ствена и функционална структура на територията на общината, която да осигури нейното развитие в хармонично единство на селищата със съществу­ващите природни и антропогенни елементи и специфичните социално-икономически условия, се казва в съобщение на МРРБ.

Обсъдиха бюджета на Шабла - вижте какво ще се прави в морската община през 2018 година

В обхвата на плана попадат части от осем защитени зони – „Шабленски езерен комплекс”, „Дуранкулашко езеро”,  „Калиакра” и „Било” за опазване на дивите птици, и „Езеро Дуранкулак”, „Езеро Шабла-Езерец”, „Комплекс Калиакра” и „Крайморска Добруджа” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Затова като приложение към ЕО е изготвен и доклад за оценка на въздействието на ОУП върху предмета и целите на опазване в защитените зони.  

Общият устройствен план и доклада за Екологичната оценка към него са на разположение на заинтересованите лица в сградата на Общинска администрация Шабла, ул. „Равно поле“ № 35, ст.№ 210, от днес до 22 февруари 2018 г., всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа, както и на сайта на общината.

Становища и мнения по предварителния проект на общия устройствен план и доклада за Екологична оценка към него могат да се депозират в сградата на общината, или на електронна поща: obshtina@ob-shabla.org. Срокът за провеждане на консултациите и изразяване на становище е 17.00 часа на 22 февруари.

Проектът на Общ устройствен план на Община Шабла ще бъде подложен и на обществено обсъждане. То ще се проведе на 9 март, от 10.00 часа в сградата на Община Шабла.