Община Шабла
Община Шабла / Дарик Добрич
Публично обсъждане на проекто-бюджета на Шабла за 2018 г. започна в различните населени места и ще продължи до 5 януари включително. До 9 януари всички жители на общината могат да дават идеи, мнения и предложения по проекто-бюджета, който тази година възлиза на 6 млн. и 500 хил.лв., с 1 млн. и 300 хил.лв. повече в сравнение с миналата година. На 5 януари публичното обсъждане ще продължи в селата Смин, Черноморци, Захари Стояново, Граничар и Дуранкулак, а от 16.00 ч. - в Шабла в пленарната зала на общинска администрация. Материалите за общественото обсъждане са на разположение на гражданите на сайта на общината на адрес: http//:www.shabla.bg, подсекция „Бюджет и финанси“.

„През 2018 г. наши приоритети ще бъдат изпълнението на капиталовата програма и социалните дейности, с които сме се ангажирали”, заяви Мариян Жечев. Сред по-важните дейности, планирани през новата година той спомена ремонтът на спортната зала в града на стойност 1 млн.лв., ремонт на уличната мрежа в Шабла за 500 хил.лв., още 450 хил.лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на уличните мрежи на населените места в общината и тротоарите в Шабла.

Започна публичното обсъждане на проекто-бюджета на Шабла за 2018 г.

В сферата на социалните дейности  ще бъдат продължени услугите „Личен асистент“ и  „Домашен помощник“ по програмата „Достоен живот” на Агенцията за социално подпомагане. Предвидените за това средства за 2018 година са в размер на 286 хиляди лева.

 „Другият ни приоритет е ОП „Развитие на селските райони”, по която предстои подписването на договор за ремонт на ЦДГ в Шабла и евентуалното ново кандидатстване по втория прием на програмата до края на програмния период”, подчерта кметът на крайморската община.  

Той онформира още, че е одобрена  стратегията на Местната инициативна рибарска група  Шабла – Каварна – Балчик, която ще разполага с още над  3 млн.лв.  След близо 8-годишна борба екологичната оценка на Общия устройствен план на общината е получила одобрение от МОСВ. 

Община Шабла ще продължава да предоставя услугите „Личен асистент“ и „Домашен помощник“

„Подкрепяме усилията на община Каварна да се осигури финансиране за ремонта на пътя Каварна -Българево – Шабла. Част от този път е основна улица в Шабла – ул. ”Нефтяник” , освен това и участъкът между фара Шабла и изхода на общината в посока Камен бряг не е в най-доброто състояние, което се очаква за един такъв панорамен път, по който през лятото минават много туристи” – коментира още градоначалникът на Шабла.

По думите му през 2018 г. се очаква промяна в два закона - Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за туризма, в които ще бъдат определени новите регламенти за свободното къмпингуване, за отдаването на плажовете под наем  и всички други норми, свързани с този вид туризъм.

„В края на миналата година имаше дебат, свързан с преместваемите обекти по българските плажове. Сега очаквам дебата за свободното къмпингуване и неговото регламентиране”, подчерта Мариян Жечев.