Над 95% от дупките по улиците в Добрич са заради аварии на ВиК, обявиха от общината.
Над 95% от дупките по улиците в Добрич са заради аварии на ВиК, обявиха от общината. / Дарик Добрич, архив
Общинарите настояват причинителите да възстановят разкопаванията за своя сметка
Над 95% от изоставените дупки и невъзстановените разкопани площи в Добрич са заради аварии на ВиК, съобщиха от Община Добрич. Малка част от дупките са резултат от дейността на газовата компания и още по-малка част – заради кабелните оператори, обяви зам.-кметът арх.Боян Коларов. Той информира, че  всяко проблемно място е уточнено с адреса и местоположението си. На причинителите на тези разкопавания са разпратени писма в най-скоро време да да възстановят настилките за тяхна сметка.

От кметството съобщиха още, че вече е получен протоколът от обследването, поръчано на независимата строителна лаборатория за счупените плочки в центъра на Добрич. От общината ще се обърнат към експерти, които да разтълкуват подробно резултатите. „Междинните резултати към момента сочат сравнително добро качество на бетоните и добри якостни качества на плочките. Единственото, което аз лично очаквам да не е в ред, е плочките да нямат клас по мразоустойчивост” – коментира арх.Коларов. Той обясни, че  гаранционните условия на договора с изпълнителя изискват преди той да започне отстраняването на повредите, да има изготвен двустранен съвместен протокол от оглед на мястото, за да бъде конкретизирана работата, която предстои да бъде извършена.

Вече е направен такъв оглед, определени са полетата, на базата, на които ще бъде определено общото количество на ремонтните работи. До края на седмицата ще бъде изготвен окончателният протокол с констатациите за щетите.