Вандали унищожават декоративната растителност в Добрич
Вандали унищожават декоративната растителност в Добрич / netinfo

Вандали унищожават декоративните растения, които се засаждат в централната градска част, алармират от общината.

От две седмици върви подготвка на зелените площи в центъра за празниците и предстоящото лято. Ежедневно работници–озеленители садят специфични видове многогодишни храсти и декоративни цветя в пространствата пред Централна поща, около паметника на Светите братя Кирил и Методий, пред Художествена галерия и сградата на общината, както и по цялата дължина на ремонтираната пешеходна зона от хотел „Добруджа” до площад Тракийски. Ценните растения обаче «изчезват» почти веднага след посаждането им и по този начин новооформените алеи губят естетическия си вид.

Грозна гледка са и алеите в градинката около паметника на Св. Св. Кирил и Методий. Там около пейките, докъдето може да се стигне с ръка, са оголени огромни петна от изскубнати цветя.

"Но как да говорим за «култура», когато цветята и декоративната растителност будят единствено и само желание за груби и недостойни за името «европейци» постъпки", се казва в обръщение от кметството, изпратено до медиите.

Недобросъвестни граждани са посегнали и на детската площадка до т.нар. «седнал Йовков». Ден, след като беше оборудван с играчки и съоръжения за малките деца, детският кът беше обект на поредното посегателство. Дори и продавачите в магазините в тази част оставали безучастни и безразлични към вандалските действия, които се извършват пред очите им през деня.

Във връзка с тези нарушения кметът на Добрич Детелина Николова за пореден път издаде заповед, с която възлага на І РПУ строго охраняване на пешеходната зона и намиране на виновниците за злонамерените посегателства.

"През последните години Община Добрич вложи много труд и средства в преобразяването на града. Положителната промяна е видна за всички граждани на Добрич и в същото време се наблюдава как постигнатото се руши и унищожава. Бъдещето на Добрич зависи преди всичко от волята на неговите жители да го съхранят, запазят и превърнат в привлекателно място за живот и ние ще го постигнем тогава, когато се научим да бъдем добри стопани", пише още в изявлението от общината.