Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии
Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии / netinfo

Четири призови места са спечелили възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм "П.К.Яворов" в Добрич на проведеното в „Албена” регионално състезание по професии, съобщи директорът на учебното заведение инж. Нели Апостолова.

В надпреварата са участвали общо 44 младежи, обучаващи се в професионални направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време”. В състезанието са се включили ученици от 11 и 12 от 10 области в страната - Варна, Добрич, Разград, Шумен, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище.

Състезанието е проведено в 4 категории - за готвачи, сервитьори, хлебар-сладкари и бармани. Учениците от добричката гимназия са завоювали 4 призови места. Димитър Миленов Симеонов печели първото място в категория „най-добър млад сервитьор”, Ганка Стоянова Иванова и Георги Стоянов Михайлов заемат вторите места в категории „най-добър млад готвач” и „най-добър млад барман”, а Гюлсечер Мустафа Али - четвърто място в категория „най-добър млад хлебар-сладкар”.

Ръководството на „Албена” е предоставило на младежите, класирани на първите три места във всяка категория, трудови договори за работа в петзвездния хотел „Фламинго Гранд”, съобщи още Нели Апостолова. Тя отбеляза, че вече над 20 години добричката гимназия по туризъм си сътрудничи успешно с курорт „Албена”.

„Мисля, че ние сме уникален пример в България за дългогодишно сътрудничество между образованието и бизнеса в най-бързо развиващия се отрасъл на икономиката ни – туризма. Учениците на гимназията стажуват в курорта, а след завършването си над 60% остават на работа там”, коментира Апостолова.

Състезанието по професии в сферата на туризма е организирано за осми пореден път със съдействието на Министерството на образованието. Освен в Албена, регионални състезания са проведени в Разлог и Сопот, като най-добре представилите се участници ще се срещнат на национално състезание. Надпреварата за професиите готвач, сервитьор и хлебар-сладкар ще се състои в Пловдив от 21 до 23 април, а най-добрите млади бармани ще се представят в столицата по същото време.

През новата учебна година Професионалата гимназия по туризъм в Добрич ще бъде пилотно за страната училище за дуално обучение по професията „готвач”. Гимназията е включена в българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО / дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото/, който се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Партньор на училището отново ще бъде „Албена”, където ще се осъществява практическото обучение и учениците ще получават възнаграждение - 90% от минималната работна заплата за 7-часов работен ден.

Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии
netinfo

Гюлсечер Мустафа Али-четвърто място категория „най-добър млад хлебар-сладкар”

Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии
netinfo

Георги Стоянов Михайлов-второ място категория „най-добър млад  барман”

Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии
netinfo

Ганка Стоянова Иванова-второ място категория „най-добър млад готвач”

Ученици от Добрич спечелиха 4 призови места на Регионално състезание по професии
netinfo

Димитър Миленов Симеонов-първо място категория „най-добър млад сервитьор”