/ Pixabay
Над 50 ученици от град Добрич участваха в демонстрация с камион по програма за безопасност при движение на велосипедисти и камиони на пътя. Учениците се качиха в кабината на камиона, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Ученици и преподаватели от Добрич участваха в международен обмен в Латвия

Обучението се проведе в ОУ „Хан Аспарух“ в Добрич. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“, за миналата 2018 г. при пътнотранспортни произшествия са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393.

Тази година до 30 октомври при ПТП са загинали 21 и са ранени 325 велосипедисти на територията на цялата страна. „От началото на годината до момента на територията на област Добрич при ПТП няма загинали, но има 7 ранени велосипедисти“, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Добрич главен инспектор Жулиян Минев.

2 530 лева дариха ученици, учители и родители на СУ "П. Р. Славейков" за малката Алекс

Инспектор Мая Василева от РУ Каварна пък представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя. „До момента с нашия камион сме влезли в 9 училища в страната и сме обучили над 600 деца само за няколко месеца. Демонстрацията е важна, защото, особено пред такава млада аудитория, това е единственият начин да привлечем вниманието им и да създадем отговорност при движението по пътя.

Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират.

34-годишен велосипедист пострада при пътен инцидент

Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира търговският мениджър на Транспрес Пламен Кирилов. “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света.

Обучителите са професионални шофьори на камиони, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.