/ Община Велико Търново
Ученици и преподаватели от гимназията по предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич са взели участие в международен ученически обмен в Латвия.

В периода 1-7 октомври в град Лимбажи е осъществено работното посещение в рамките на проект „Запазете бъдещето не само днес“, съфинансиран по програма Еразъм +, Ключова дейност 2, „Стратегически партньорства“. Това е трета среща за партньорите от Чехия, България, Румъния, Латвия и Турция. Мобилността в Латвия е била под наслов „Да спасим дърво“ и в тази връзка са били организирани и проведени множество дейности по темата.

Учениците са се запознали с технология за изработване на хартия и са се включили в работилнички за изработване на картички и декорации от използвана хартия. Младежите са се включили също и в засаждане на дръвчета в двора на училището-домакин.

Посещение в екологичен образователен център е предоставил възможност на всички, чрез поставени групови задачи да се запознаят с различни видове дървета, с фазите им на растеж през четирите сезона, с начини за определяне възрастта на дърветата и други интересни теми.

Експедиция в гората и запознаване с горското разнообразие в Латвия са спомогнали за придобиване на знания и умения за измерване киселинността на почвите, измерване на височината на дърветата, категоризиране на дърветата с цел да се запазят здравите и премахнат болните дръвчета, изграждане на дървен мост, само от греди, по скица на Леонардо да Винчи и други занимателни дейности.

При посещение във фабрика за сушене на шишарки учениците са се запознали с технологията на сушенето и са научили за начина на селекция на най-добрите шишарки, чиито семена се използват за отглеждане на дръвчета.

Половината територия на Латвия е засята с гори и е прието да се сеят два пъти повече дървета от отсечените. В програмата е било заложено и посещение на фамилна пекарна, в която хлябът се прави ръчно, с квас и без изкуствени добавки.

По време на мобилността учителите са участвали в няколко организационни срещи, на които всеки от партньорите е отчел извършените до момента дейности, обсъдени са и предстоящите задачи по проекта.

Сред осъществените културни дейности са били посещение на средновековен дворец в Цесис, разходка в градовете Валмиера и Сигулда. Домакините са организирали и специална латвийска вечер, по време на която са представили традиционни песни, танци и кухня. В края на мобилността участниците са получили сертификати за участие. Следващата среща на партньорските училища ще се проведе през месец март 2020 г. в град Адана, Турция.
Агенция "Фокус"