Създаване на Фонд недвижимо културно наследство предлага зам.-министър Бони Петрунова
Създаване на Фонд недвижимо културно наследство предлага зам.-министър Бони Петрунова / Дарик Добрич

Нова схема за финансиране на археологическите проучвания и за обгрижване на културното наследство предлага зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова. Според нея е необходимо да се създаде Фонд недвижимо културно наследство, средствата за който няма да се събират от държавния бюджет, респективно от гражданите, а ще бъде обвързан с такса, събирана от ползвателите на това културно наследство, т.е. от туристите.

„Как точно ще се разработи механизма предстои да уточним с Министерство на финансите, но моята идея е да се взема по 1 евро от всеки туристически пакет, при което не се ощетява никой и така ще се осигури една значителна сума за обгрижване на културното наследство” – коментира доц. Петрунова по време на откриването на изложбата „Реликвите на Калиакра” в Двореца в Балчик. Тя информира, че бюджетът на  културното министерство за археологическо лято 2015 г. е доста  оскъден – 500 хил.лв, които ще бъдат разпределени за около 50 обекта, а исканите средства за археологически проучвания в цялата страна са около 4 млн.лв.

Зам.-министър Петрунова коментира и нерешения въпрос с двете каси на входа на Двореца в Балчик. Тя разказа, че е направила неуспешни опити за срещи с ректора на СУ и с управителя на Ботаническа градина и сега е написала официални писма с искане за среща. „Моята цел да е да направя една електронна каса, защото това е прозрачно, ясно, не подлежи на никакво съмнение, изключва всякакви възможности за корупция и най-вече е ценно за посетителите. Тук не става въпрос кой ще спечели повече или по-малко, тук трябва да се сложи ред и този ред да обслужва хората, които са дошли да се наслаждават на Двореца” – категорична бе доц.Петрунова.

Изложбата „Реликвите на Калиакра”, подредена в Арт-галерия „Тунела” в Двореца – Балчик, представя 250 находки, открити през последните 10 години в столицата на Добруджанското деспотство. Показани са материали от I-ви до края на XIV-и век, църковна утвар, оръжия, гробни дарове и богат нумизматичен материал. Основен акцент в експозицията е пръстенът – убиец с капсула за съхранение на отрова.

Създаване на Фонд недвижимо културно наследство предлага зам.-министър Бони Петрунова
netinfo