/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Добрич ще разпита в т. нар. "синя стая" децата, снимани в порнографски материали от френски гражданин, определи съдебният състав по започналото днес наказателно дело. Ерик Ж. /63 г./ е подсъдим и за блудства с малолетни момичета.

Чужденецът - с висше образование, пенсионер по болест, е живеел в къща под наем в село в община Балчик. Българско семейство му помагало в домакинството и така той се запознал с родственици на фамилията - пет момичета между 9-11 години, които разхождал до други градове и черпел в заведения, според обвинителния акт на прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че през коледната ваканция на 2019 година и в следващите няколко дни Ерик Ж. извършил блудствени действия с децата. В условията на продължавано престъпление подсъдимият заснел с дигитален фотоапарат порнографски материали с децата, които полицията открила във файлове в карта-памет и външна преносима памет.

Окръжният съд конституира малолетните чрез техните процесуални представители в частни обвинители. Поради сложността на делото съдът отхвърли разглеждането в съвместно производство на предявените искове за претърпените неимуществени вреди - между 20 000-30 000 лева за всяко дете.

Прокурорът по делото Свилена Костова заяви пред журналисти, че ще поиска наказание за чужденеца между средния и максималния размер на предвиденото в закона за блудство. Ако съдът признае Ерик Ж. за виновен, той може да получи до двайсет години "лишаване от свобода".

Делото ще продължи на 4-6 ноември, когато момичетата ще бъдат разпитани в присъствието на психолог в "синя стая".