/ Снимка: Дарик, архив
На първа инстанция приключи дело срещу двама подсъдими, обвинени, че са представили неверни сведения, за да получат средства от проект за младежка заетост, съобщават от пресслужбата на Окръжен съд - Добрич. Обвинението беше повдигнато срещу 31-годишен управител на добричка фирма и неговата майка, която била упълномощена да върши административна дейност в дружеството.
        
Окръжният съд в Добрич постанови оправдателна присъда по отношение на 31-годишния мъж и призна за виновна подсъдимата. Съдебният състав прие за установено, че в периода от 10 май до 28 юли 2016 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, тя е представила неверни сведения, за да получи средства в общ размер от 3129.47 лв. от проект „Обучение и заетост за младите хора“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Неверните данни били включени в четири искания за плащане, представени пред Дирекция „Бюро по труда“ - Добрич, и се отнасяли за трима наети по проекта младежи и служител на фирмата, посочен за техен наставник. В документите било невярно отразено, че за различен период от време всеки от младежите е работил във фирмата и е бил обучаван.
        
За извършеното деяние съдът наложи на подсъдимата административно наказание – глоба от 2000 лева, като я освободи от наказателна отговорност, след като прецени, че са налице законовите предпоставки за това. Постановено беше тя да плати и направените по делото разноски на обща стойност 1486.47 лева.
        
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.