Съдействат на хора без лични документи да гласуват
Съдействат на хора без лични документи да гласуват / Дарик Добрич

Звеното „Български документи за самоличност" към Областна дирекция на МВР Добрич ще функционира с увеличено натоварване до 21 октомври и на пълен работен ден - на 22 и 23 октомври, съобщават оттам. Ще бъде дадена възможност на гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или зелен паспорт) поради изгубване, открадване, повреда, унищожаване или с изтекъл срок, да упражнят правото си на глас на предстоящите Местни и Президентски избори, заявяват от МВР. Документите на подалите вече заявление ще бъдат подготвени ускорено, или ще им бъде предоставено удостоверение, с което да гласуват, ако липсва възможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 21 октомври.

За удостоверения гражданите лично подават искане от 17 октомври до 15.00 ч. на 23 октомври т.г. в Областна дирекция на МВР Добрич или Районните полицейски управления, като между 15.00 и 17.00 ч. в изборния ден /23 октомври/ това може да се направи само в Областната дирекция.

Удостоверенията за гласуване се издават след цифрово заснемане на лицето на заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Те може да се правят независимо от обявения постоянен и настоящ адрес, след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР. Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се предоставят от общинската администрация.

Удостоверението за гласуване се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно до приключване на изборния ден, поясняват от полицията.