Събират подписи за Висше агробизнес училище в Добрич, търсят помощ от премиера
Събират подписи за Висше агробизнес училище в Добрич, търсят помощ от премиера / Дарик Добрич

Започва застъпническа кампания "10 000 подписа за висшето училище на Добруджа". Тя се организира от Граждани за европейско образование и развитие на Добруджа с призив за откриване на Висше агробизнес училище /ВАБУ/ в Добрич.

От днес до 30 април от 8.30 до 18.30 ч. пред сградата на Международния колеж ще се събират подписи за инициативата.

Организаторите изпращат отворено писмо на министър-председателя Бойко Борисов. В него се казва, че е "обществено значимо откриването на Висше агробизнес училище в Добрич" и апелират за лична намеса на премиера в случая. "Икономическата криза доведе до нарастване на безработицата в Добрич до 12%", казва се още в посланието, "което надвишава прогнозите за общите нива за България през 2010 г. Добричка област се обезлюдява. Селското стопанство изостава от европейските стандарти." Авторите на писмото смятат, че ВАБУ като единствено висше училище в областта, ще подготвя младите специалисти, от които има нужда регионът.

Проектът за създаване на висшето училище в Добрич бе внесен в Националната агенция за оценяване и акредитация през юли 2005 г. На 2 март 2006 г. с Протокол 9 Агенцията му даде положителна оценка. Оттогава се очаква придвижването му към Министерски съвет и Народното събрание.

Авторите на отвореното писмо сравняват случая с откриването на университет в Перник, където одобрението от Агенцията за акредитация е получено преди месеци, а проектът върви вече към успешен край. Те твърдят, че Добрич също е доказал, че може да бъде център на висше образование от европейски тип.

Писмото завършва с апел към Бойко Борисов: "Станете гарант за откриването на Висше агробизнес училище! Инициирайте приключването на процедурата! Ще го приемем като най-големия подарък на Държавата по повод 70-годишнината от Възвръщането на Южна Добруджа към Майка България!".