/ hashtag-bg.com
Консултативния съвет по пчеларството се свиква спешно на 8 май от земеделския министър, съобщават от . Причината са протестите на браншовиците заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства. Мор на пчели беше регистриран и в Добруджа.
 
„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата за растителна защита и пръскания. Още през месец март министърът на земеделието, храните и горите изпрати писмо до 28-те областни дирекции „Земеделие“, с което изиска да се проведат срещи между пчеларите и арендаторите, за да се припомнят правилата”, заяви Силвия Василева, директор на дирекция „Животновъдство“.

Протест на пчеларите в Плевен 
 
По думите й има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. „Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва – няма да има негативни последици за пчелите“, подчерта Василева.

Глобяват трима за подмора на пчели в Лозарево
 
„На Консултативния съвет, за да може да има чуваемост и за да има по-голям резултат, сме поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата. Този съвет е конструиран от два месеца, точно за да може да се решават такива актуални проблеми за пчеларите. Такъв съвет досега нямаше“, посочи Василева.