Живко Мартинов
Живко Мартинов / БГНЕС
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов се хвалел публично, че "назначавал" хора на високи постове в полицията и прокуратурата в Добрич. Това каза днес месарят Антон Проданов, който даде показания по делото, станало известно като "Суджукгейт". Пред специализирания съд бизнесменът разказа за рекета, на който е бил подложен от бившия народен представител в периода 2011 и 2013 г.  Според прокуратурата Мартинов е изнудвал месаря за 4 тона суджук и по 30 кг. телешка пастърма и филе „Елена” с аргумента, че мръвките били предназначени лично за „г-н Бойко Борисов и други високи хора от ГЕРБ“.

Спецсъдът ще заседава по делото „Суджукгейт“

Пред магистратите бизнесменът Антон Проданов разказа, че познавал ексдепутата Живко Мартинов от около 15 години. По думите му той бил известен на местна почва като изключително влиятелен човек, със солидни връзки и личен контакт с премиера. При първото идване в офиса на Проданов Мартинов заявил, че трябва да произведе определено количество суджук, предназначен лично за Бойко Борисов, и ако откажел, щял да си навлече данъчни ревизии и всевъзможни проблеми за бизнеса. Мартинов дори го заплашил с арест, тъй като парадирал с "негови хора навсякъде".

"Произведох поръчката и я доставих. Това беше първият случай. При втория ми се обади по телефона и ме извика в офиса си в Добрич. Даже си извади телефона и ми показа съобщение от Борисов, което гласеше "какво стана?" и, с което ми обясни, че трябва да направя по-бързо този суджук и то със същото качество и по същата рецепта", разказа в съдебната зала месарят.

В показанията си той обясни, че при следващите "поръчки" се опитал да откаже, но всеки път заплахите ставали все по-сериозни. "Това, което ми се е случвало на мен, се е случвало и на други хора", категорично заяви пред съда Проданов. По думите му бившият депутат имал силно влияние в Добрич и за никого не били тайна контактите му с хора от полицията и прокуратурата.

Тръгва делото „Суджукгейт“

Проданов допълни, че многократно е виждал в офиса на Мартинов тогавашния началник на икономическа полиция, който по-късно станал шеф на областната дирекция. "Знам че е бил много близък с окръжния прокурор Пламен Николов. Заявявал ми е лично, че той го е сложил на поста", каза още бизнесменът. На миналото съдебно заседание той предяви претенции за сумата от 36 168,20 лв., която ексдепутатът Живко Мартинов да му възстанови, ако бъде признат за виновен по обвиненията в рекет.