Учениците от СУ"П.Р.Славейков"
Учениците от СУ"П.Р.Славейков" / netinfo
В СУ „Петко Рачов Славейков” се проведоха дейностите по проект „Заедно против агресията, чрез спорт и знания”, финансиран по Програмата за малки инициативи в полза на местната общност на Община град Добрич.

За децата от начален етап бяха организирани спортни занимания, под ръководството на Петко Николов, инструктор по Бойно-приложни техники, и на Иван Янков, майстор на спорта по Самбо и Джудо.

Чрез игри и състезания малките славейковци се запознаха с различните техники за овладяване и избягване на агресивно поведение около тях, както и как да контролират собствените си негативни емоции.

ученици
netinfo

За учениците от горен етап бяха организирани образователни лектории на тема „Любов и секс“, проведени от психолога Бонка Господинова и от д-р Цонка Райкова, специалист Акушер гинеколог.

Първоначалното смущение от обявените теми премина бързо под умелото овладяване от страна на професионалния психолог Бонка Господинова, която предразположи учениците с подходящи примери от реалността, хумор и приятелско отношение. След запознаване на аудиторията със симпотоматиката на агресията, неадекватното поведение и възможностите за попадане в нежелани ситуации, учениците се почувстваха комфортно и започнаха да задават въпроси.

Срещите с д-р Райкова се оказаха също доста интересни за славейковци. Целта на образователните лекции бе учениците да получат познания и отговори за любовта и секса без смущение, притеснение или неудобство. Точно върху това наблегна и д-р Райкова, че винаги е най-добре да получиш информация от специалист , от близък по-възрастен, от родител, отколкото от интернет или на принципа „една приятелка каза“. В непринудена  обстановка тя им даде примери от дългогодишната си практика на лоши последици именно от заблудите „на мен това не може да се случи“, „на един човек еди кое си лекарство помогнало“, „от само себе си ще ми мине“.

Освен обясненията за полово преносимите болести, за скритите опасности от нелекуваните инфекции и пренебрегването на симптомите, д- р Райкова отговори на много въпроси, които вълнуваха учениците - какво е извънматочна бременност, какви са начините за предпазване от бременност и полово преносимите болести, как да се разпознават признаците на т.нар. пасивна агресия у партньора и др.