Ситуацията в района на язовир Одринци се следи и анализира ежечасно
Ситуацията в района на язовир Одринци се следи и анализира ежечасно / Дарик Добрич

Продължава изпускането на язовир Одринци с 5 куб.метра в секунда. Източването на язовира ще продължи с такава скорост,  докато се  достигне ниво от 15 млн.кубика вода, съобщи пред Дарик директорът на РД”ПБЗН” Дарин Димитров. След това оттокът ще бъде намален. Капацитетът на язовира е 24 млн.кубика. Той е проектиран така, че нормално в него трябва да се поддържат 50% от вместимостта – т.е. около 12 млн. куб.метра. Трябва да сме сигурни, че ако има нови валежи в следващите месеци, ще има свободен обем, за да посрещнем рискова ситуация, подчерта Дарин Димитров. В момента до преливника има 180-190 см. свободен обем.

Димитров допълни, че в понеделник – 02.02.2015, в язовира са влизали 55 кубика вода в секунда, която се е изтичала от варненските водоеми Левски, Николаевка 1 и 2 и Засмяново.

Към момента се следи прогнозата за времето, оттокът от яз.Левски, нивото на яз.Одринци и оттокът към язовирите Златия, като ситуацията се анализира почти ежечасно, увери шефът на Пожарната. Кризисният щаб на областно ниво вече не заседава. В близките дни ще се направи анализ в община Добричка и бедственото положение може да бъде отменено. Вчера са били прокопани част от земните насипи в района на Златия, за да се подобри оттокът на водата и той е вече в границите на нормалното.

Категоричен съм, че двете села беше нужно да се евакуират, заяви Димитров. “Данните показваха, че в язовир Одринци влизат 55 кубика в секунда, същото количество щеше да излезе от преливника. Това щеше да образува вълна, която щеше да помете всичко по пътя си. Щяха да бъдат залети подходите към двете села, по-голямата част от Долина и половината от Одринци. Двете селища щяха да бъдат откъснати напълно. Това можеше са продължи със седмици и държавата щеше да хвърли огромен ресурс за извеждане на хората на безопасно място”, коментира Дарин Димитров.