/ ОДМВР - Силистра
Поредна среща с възрастни хора проведоха силистренски криминалисти по темата за телефонните измами в читалището на село Иширково, съобщиха от ОД на МВР-Силистра.  

Пред събралата се публика старши инспектор Красимир Янев, началник на група в полицията в Силистра, припомни популярните сюжети за извършване на измамите и подробно разясни актуалния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция по залавяне на извършители на този вид престъпления.

Задържаха мъж и непълнолетен младеж за телефонна измама

Той подчерта, че полицията не взима пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи и посъветва възрастните хора никога и по никакъв повод да не дават пари на непознати.

С примери от практиката си инспектор Ивайло Димов от сектор „Криминална полиция“ илюстрира начина, по който действат измамнимиците, включително и чрез отправяне на закани и заплахи за саморазправа. Той призова присъстващите да не губят самообладание, ако попаднат в такава ситуация, и след като се уверят, че телефонната връзка е прекъсната, незабавно да потърсят помощ на тел.112.

Жена от Силистра окачи торбичка с 5500 лева на портата на дома си

Още през април ОД на МВР-Силистра стартира активна разяснителна кампания за превенция на телефонните измами. Днешната среща е една от поредицата подобни инициативи, които се провеждат в малките и отдалечените населени места. В рамките на кампанията със съдействието на община Силистра бяха отпечатани флаери с превантивна информация, предназначени за най-уязвимата част от населението – хората от третата възраст.