Романът на добричлийката Дияна Боева провокира дискусия за социалистическата литература
Романът на добричлийката Дияна Боева провокира дискусия за социалистическата литература / Дарик Добрич

Книжарница Сиела Ректората в София и Kafene.bg организират вечер на социалистическата литература. Предвиден е разговор с писатели, издатели, студенти и читатели за съвременната българска литература, посветена на темата за социализма.

Докато учебниците по история премълчават истини за социализма (9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г.), темата вече влезе в художествената и мемоарната литература, издадена у нас през последните 10 години, посочват организаторите и споделят, че идеята за тази вечер идва от романа „Писма за оригами” на добричлийката Дияна Боева и интервюто, което авторката е дала за Kafene.bg.

В дискусията ще участват издателствата: Сиела, Колибри, Жанет 45, Scalino, Ерго, Ентусиаст, Хермес. Събитието ще се проведе от 18.30 часа книжарницата на Сиела Ректората в София, като входът е свободен.

Дияна Иванова Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Работила е като журналист, редактор и учител по български език и литература. В момента работи в ЕГ „Гео Милев”. Публикувала е в различни литературни вестници и сборници. Има награди за кратка проза. Автор е на книга с разкази. През 2013 г. получава наградата на Столичната библиотека за курса си по творческо писанe, както и награда от МОН за практики, които обвързват литературата с гражданското образование. Един от водещите на рубриката „Нещо за четене“ (2012-2013) по Дарик радио. Води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. Харесва Северното Черноморие – по-голямата част от свободното си време прекарва в гр. Балчик. „Писма за оригами“ е първият ѝ роман.