/ iStock/Getty Images
Фирма е санкционирана за нерегламентирано изгаряне на отпадъци от лавандула в Добрич, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ във Варна.

След сигнал за задимяване в добруджанския град на 2 ноември екоинспекторите са направили проверка в имот, собственост на "Тривива" ООД, в който констатират, че на площ от около два декара тлеят и частично горят отпадъци от лавандула, образувани от дейността на дружеството. Към момента на инспекцията фирмата е организирала запръстяване на терена със специализирана техника.

От РИОСВ са замерили с апаратура атмосферния въздух за бързо определяне на замърсители в две точки в Добрич - до първите жилищни блокове в квартал "Рилци" и в жилищния комплекс "Дружба". Няма задействани алармени стойности на апаратурата, заявяват от РИОСВ.

На "Тривива" ООД е дадено предписание за преустановяване и недопускане изгаряне на отпадъци от етерично-маслени култури. На фирмата е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за управление на отпадъците. За нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци имуществената санкция е от 1400 до 4000 лева за юридически лица, посочват от РИОСВ.