Районен съд Добрич върнал 27 обвинителни акта на прокуратурата
Районен съд Добрич върнал 27 обвинителни акта на прокуратурата / Дарик Добрич

Работата на досъдебното и съдебното производство по наказателни дела обсъдиха на среща съдиите от Наказателното отделение на Районен съд - Добрич и прокурорите от Районна прокуратура - Добрич. Обсъдени бяха пропуски в разследването и в обвинителните актове, поради които съдът ги връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, ограничаващи правото на защита на обвиняемия или права на пострадалия от престъплението.

За деветте месеца на тази година Районен съд - Добрич е върнал 27 обвинителни акта на Районната прокуратура. Според съдия - докладчика по тях пропуските са допуснати в бързината да се предаде преписката в съда, но рефлектират върху правото на защита на подсъдимия. "Те трябва да бъдат отстранени, за да не се връща процесът от по-горна инстанция за ново разглеждане", обясни председателят на Районен съд - Добрич Веселин Монов.

Вторият основен проблем посочен от него са случаи, когато прокуратурата не съобщава на пострадалото лице за внесения в съда обвинителен акт или споразумение за приключване на делото в досъдебното производство, с което се ограничава неговото право да търси обезщетение за причинените му с деянието вреди.

Обсъдени бяха въпросите за внасянето в съда на преписки, които прокурорът е можел да прекрати, и за качеството на разпитите, извършвани от разследващите органи пред съдия.