Първенство по шахмат
Първенство по шахмат / Дарик Добрич

Индивидуални училищни първенства по ускорен шахмат за деца от 7 до 17 години ще се проведат в Добрич под патронажа на кмета Йордан Йорданов. Регламентът на състезанието е идентичен на спортните прояви от международния календар на ФИДЕ и ЕШС.  Събитието започва в 9.00 часа в Младежки център „Захари Стоянов”. Наградите за участниците са осигурени с финансовата подкрепа на Община Добрич.

Целта на организаторите е да се запознаят децата и младежите с древната игра като система за учене и усвояване на важни принципи  - полезни през целия човешки живот. 

Ще се проведат:
А турнир
– за юноши и девойки, разделени на три възрастови групи до 11, 13, 15 и 17 години;
B турнир – за момчета и момичета, разделени на три възрастови групи до 9 години;  
С турнир  - момчета и момичета, разделени на  три възрастови групи до 7 години.       
                  
Системата на провеждане е швейцарска в шест кръга. Жребий и общо и извадково индивидуално класиране се извършва с програма „Swiss manager”. Играе се с електронни часовници и шахматни комплекти тип „Стаунтон” осигурени от организаторите. Контрола за игра по 10 минути и 5 секунди на ход на състезател до завършване на партията. Съдийският състав е с главен съдия Минко Шишков и помощници. Информация за резултатите  от представянето на участниците се публикува директно и веднага в най-големия европейски портал www.chess-results.com.      
                                                            
Всички ученици от учебните заведения на Община град Добрич участват безплатно, а от други общини от страната заплащат такса в размер на 10 лева.