/ / ThinkStock/Getty Images
Утре към обяд се очаква да станат известни резултатите от последните проби, взети от водопроводната мрежа на квартал „Пастир“ в Генерал Тошево. Ако те отговарят на нормите, водата в квартала ще бъде пусната. Това заяви пред местните хора д-р Светла Ангелова - началник на РЗИ-Добрич.

Жителите на кв. „Пастир“ се събраха днес в читалището, недоволни от  безводието и липсата на информация по проблема. Вода там няма от 25 април, когато бе установено, че водопроводната мрежа е замърсена с пестициди.

Пестициди във водата оставиха на сухо квартал "Пастир" в Генерал Тошево

По информация от областната управа, на срещата, освен д-р Ангелова са присъствали зам.-областният управител Красимир Николов, шефът на ВиК – клон Генерал Тошево инж. Милушев и кметът на добруджанския град Валентин Димитров. Те са обяснили на хората, че водоподаването ще бъде възстановено, когато има сигурност за здравето и живота на хората.

Жителите на квартал „Пастир“ все още нямат вода, днес са взети поредните проби

Д-р Ангелова е изразила мнение, че е притеснена от дългото безводие, защото си дава сметка, че липсата на вода крие рискове от зарази. Затова се прави всичко възможно водоподаването да се възстанови.

Инж. Милушев е уверил, че ВиК прави всичко необходимо за прочистване на водопроводната система.

В квартал „Пастир“ живеят над 300 души. Хората са поискали да знаят дали виновните за ситуацията ще бъдат наказани. Както стана известно, проблемът възникна след неумишлени действия от страна на местен агробизнесмен.

Зам.-областният управител Красимир Николов е уверил присъстващите на събранието, че прокуратурата разследва причините, довели до безводие в квартала, и виновните ще понесат своята отговорност.