вода
вода / ThinkStock/Getty Images
Заповедта за спиране подаването и ползването на вода в квартал "Пастир" в Генерал Тошево остава в сила, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. За населението от водоснабдителното дружество и Община Генерал Тошево доставят вода за хигиенни цели с две цистерни.

Набраните проби от 25 и 26 април от „ВиК Добрич” АД  и РЗИ са изследвани по органолептични, физико-химични и микробиологични показатели, вкл. и за съдържание на продукти за растителна защита. Получените резултати от извършените анализи потвърждават отклоненията по показателите цвят и мътност, както и наличието на активни вещества.

Сигналът за замърсена вода в квартала бе подаден на 25 април, като бе съобщено, че става дума за препарати за растителна защита - пестициди. Веднага бе извършен контрол на място от служители на РЗИ-Добрич, които установиха, че от крана на потребителите изтича вода с цвят, вкус и мирис, неотговарящи на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Предвид установените отклонения, представляваща потенциална опасност за здравето на населението, и поради невъзможност за бързо отстраняване на несъответствията и възстановяваване качеството на водата, са предприети незабавни мерки от РЗИ - водоснабдителното дружество да спре подаването на вода в кв. "Пастир", Генерал Тошево. Издадено е предписание за спиране използването на вода за питейно-битови цели от 20.30 часа на 25 април и е разпоредено незабавно „ВиК Добрич” АД да предприеме приоритетно и в най-кратки срокове действия за отстраняване на несъответствията и възстановяване качеството на водата.