/ Дарик Добрич
Премиерът Бойко Борисов откри в добруджанското село Карапелит новите мощности на завод за производство на олио. „Това е най-важното сега – да строим заводи, да се плащат по-високи заплати, за да си върнем българите от чужбина да работят у нас“, отбеляза Борисов и добави: "Ние строим нови заводи и индустриализираме страната". Според него от всички министерства са създали идеални условия за инвеститори и всеки ден се отварят по 1000-2000 работни места.

завода в Карапелит
Дарик Добрич

Заводът на „Клас олио“ е изграден в началото на 90-те години на ХХ век. Работи изцяло с български слънчоглед и суровина. В компанията се преработват 500 тона дневно слънчоглед, като 80% от продукцията се изнася в целия Европейски съюз - 3 милиона литра месечно. Отпадъчният продукт от производството - шрот, се изнася с кораби за Китай, Европейския съюз и арабски страни. Цикълът на производство вече е затворен от семката до бутилката. Правят се и пелети.

„Трябва да задържим хората в региона. Искам да благодаря на инвеститорите, но и на вас, работниците. Ако не бяхте вие, нямаше да има инвестиции. Вие сте златни“, обърна се премиерът Борисов към служителите в завода. В новите мощности са инвестирани 3 млн.евро, изграждането им е отнело близо 2 години. С новата система работещите в завода стават вече 220 души.

Премиерът Бойко Борисов в завода в Карапелит
Дарик Добрич

Борисов разгледа завода заедно с изпълнителния директор на фирмата Ерхан Фикрет. И двамата подчертаха, че там се предлагат добри условия за работа, а в местното училище в Карапелит има паралелка дуално обучение, където преподават специалисти от производството, за да подготвят качествени кадри.

производство на олио в Карапелит
производство на олио в Карапелит, снимка:Дарик Добрич