Предоставиха Червената книга на България на музея и зоопарка в Добрич
Предоставиха Червената книга на България на музея и зоопарка в Добрич / Дарик Добрич

РИОСВ - Варна предостави комплекти от Червената книга на Република България на две институции в Добрич - Регионалния исторически музей - отдел "Природа" и Центъра за защита на природата и животните. От изданието са предоставени бройки и в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков", зоопарка, Природонаучния музей и Факултета по морски науки и екология, катедрата по „Екология и опазване на околната среда" към Техническия университет - Варна. Изданието е на разположение и на посетителите на Информационния център на инспекцията, а електронният вариант на Червената книга е публикуван на сайта на РИОСВ - Варна.

Червената книга на Република България е двуезично съвместно издание на БАН и МОСВ. Книгата е в три тома - „Растения и гъби", „Животни" и „Природни местообитания". Представени са 808 вида застрашени растения и гъби, 287 застрашени животни и 166 природни местообитания.

България е шестата държава в света, събрала в книга застрашените си от изчезване растения и животни. В новото издание, степента на застрашеност е определена съгласно международно приети критерии и стандарти. Върху книгата от 2002 г. до сега са работили над 200 учени, специалисти и природозащитници от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, Националния природонаучен музей при БАН, Софийския, Пловдивския и Лесотехническия университет, неправителствени организации и дружества.