Потвърдиха 18-о решение на Районния съд по иск срещу Агенцията за приватизация
Потвърдиха 18-о решение на Районния съд по иск срещу Агенцията за приватизация / netinfo

В Добричкия окръжен съд приключи 18-о въззивно дело по спор между граждани на Добрич и Агенцията за приватизация, съобщават от пресслужбата на съда. Делата са за неправомерно прехвърлени инвестиционни бонове от втората вълна на масовата приватизация. Всички искове на потърпевшите лица са уважени от гражданския съд.

Днес Добричкият окръжен съд остави в сила решението на Районен съд – Добрич, с което осъжда Агенцията за приватизация да заплати 250 лв. и законната лихва върху нея на 74-годишния Кирил  Бончев. Сумата е обезщетение за претърпени имуществени вреди от незаконни действия и бездействия на длъжностни лица от Агенцията, в резултат на които ищецът е бил лишен от правото на собственост върху 250 инвестиционни бона за участие в масовата приватизация.

Бончев се е регистрирал през 1998 г. за участие във втория кръг на масовата приватизация в Регионалното бюро на Агенцията за приватизация в Добрич. След като не получил депозитарна разписка, през 2004 г. той е поискал справка за движението по неговата сметката. От Регионалното бюро на Агенцията са го информирали, че вече не е титуляр на правото на собственост върху инвестиционните бонове, защото са прехвърлени на друго лице. Бончев е завел дело в Районен съд – Добрич, тъй като прехвърлянето е извършено без негово знание и съгласие.

Добричкият окръжен съд намира, че  искът на Бончев е основателен и следва да бъде уважен. От събраните по делото доказателства е установено, че прехвърлянето на инвестиционните бонове е направено от Мирослав  Иванов от Луковит с пълномощно и нареждане, които не са подписани от ищеца. Агенцията по приватизация е допуснала нарушения при прехвърлянето на инвестиционните бонове като не е проверила дали са налични всички необходими документи и дали те са попълнени правилно. Служителят, извършил това, е нямал териториална компетентност, тъй като Бончев не е сменил обслужващото го Регионално бюро - Добрич.

Пресцентърът на Добричкият окръжен съд уточнява, че по данни на адвокат Красимира Паскалева – юридически представител на гражданите в споровете им с Агенцията за приватизация, в Административен съд – Добрич, се разглеждат други пет дела от същия характер.