Появиха се нов вид дела, свързани с европейските помощи за земеделци
Появиха се нов вид дела, свързани с европейските помощи за земеделци / Sofia Photo Agency, архив

От началото на годината Административен съд - Добрич разглежда нов вид дела, свързани с мерките за подпомагане на земеделските производители, съобщи  председателят на съда Красимира Иванова. Делата са по жалби на земеделски производители срещу издадени от кметовете на населени места заповеди за пространствена изолация и се гледат по Закона за посадъчния и посевен материал.

Ако например един земеделец иска да сее определен вид култура, за да произвежда семена от нея, за да изпълни изискването за чистота на производството е необходимо в диапазон от 1500 метра да няма засети растения от същия вид, т.е. да се осигури пространствена изолация, обясни съдия Иванова. Понякога обаче производителите, чиито земи попадат в ограничителния периметър са засегнати, защото те имат задължение по друга мярка за подпомагане да спазват изискването за сеитбооборт и в съответната година трябва да засеят същата култура.

Към момента делата от такъв характер са 14, но се очаква да се увеличават, каза Иванова.

В Административен съд  - Добрич се отчита увеличение и на исковите дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради лошите условия в арестите и в затворите, съобщи още Красимира Иванова. Значителен е и броят на делата по Закона за устройство на територията, които в повечето случаи са свързани с жалби по искания за изменение на подробен устройствен план или разрешения за строеж.

Като цяло обаче през изтеклата 2014 година Административният съд отчита най-малко постъпления на дела в сравнение с всички години от създаването на административните съдилища досега. Разгледани са били 767 дела, което е с около триста по-малко спрямо предходната 2013 година. Тенденция за намаление на делата се забелязва в цялата страна и то не само в административните съдилища, отбеляза Красимира Иванова. Тя смята, че една от причините за това може да е обедняването на жалбоподателите, поради което не могат да си позволят ангажиране на адвокатска защита.