/ netinfo
Община Добрич предлага да се изгради нов военен паметник. Идеята е представена от кмета Йордан Йорданов на заседание на Областната комисия „Военни паметници“ днес.
 
„С реализирането на този проект целим да поправим една несправедливост до момента и оставим за поколенията паметен знак в чест на загиналите и ранени войни от 53-ти пехотен полк, който е бил част от 7 Рилска дивизия, участвали в Добричката епопея през септември 1916 г., заяви Йорданов. Той поясни, че идеята е паметната плоча да бъде монтирана на сградата на читалището в кв. „Рилци“, който носи името на 7 Рилска дивизия.
 
Добрич почете паметта на генерал Иван Колев (СНИМКИ)

В хода на дискусията бяха направени предложения относно визията на паметната плоча, която ще е дело на скулптора Христо Илиев. Всички единодушно дадоха съгласие за изграждането на новия военен мемориал. Областният управител Красимир Кирилов ще изпрати предложение до министъра на отбраната за съгласувателно становище.
 
Идейният проект предвижда плочата да бъде от полимер бетон. На нея ще бъдат изписани имената на 62-ма военнослужещи, които са загинали в Добричката епопея или са починали в последствие от раните си.

Квартал „Рилци“ в Добрич носи името на пехотната дивизия и именно там, на фасадата на НЧ „Пробуда“ е най-подходящо място за поставянето на плочата. Читалищата винаги са били и ще бъдат огнище на родолюбивия български дух, сборно място за млади и стари. По този начин всички поколения ще имат възможност да видят и почетат имената на хората, загинали в името на България за освобождението на Добрич и Добруджа.