Поклонение в Добрич
Поклонение в Добрич / Дарик Добрич
Политици и граждани се поклониха пред паметта на генерал Иван Колев в деня на 101-годишнината от неговата кончина. В Добрич, пред паметника на военноначалника, който бе изграден преди две години, се проведе панихида, отслужена от отец Велико, поклонение и поднасяне на цветя. Актьори от Драматичния театър припомниха в слово героичните битки от Добричката епопея от 1916 година, когато бива освободена от румънска власт Южна Добруджа с участието на конницата, предвождана от ген. Колев.

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

Бе разказан и момент от поклонението пред тленните останки на генерала на 8 август 1917 г. в София. "Иван Колев научи войниците как трябва да се изпълнява дългът към Родината. В Добруджа той унищожи личното - себе си, но издигна общото - Родината", бе казано пред паметника в Добрич.

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

В поклонението участва Духов оркестър Добрич, общественици, почетни граждани, политици, сред които вицепремиерът Валери Симеонов. Той подчерта, че подвигът на Иван Колев е бил дълго премълчаван заради факта, че войската ни през 1916 г. се е била срещу руски воини. "Трябва да помним нашата история и младите трябва да знаят срещу кого са се сражавали техните предци", каза Симеонов и допълни: "В сегашното време на нестабилност, когато и бъдещето на Европейския съюз не е сигурно, имаме повече от всякога нужда от герои като Иван Колев".

На паметника бяха поднесени много венци.

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич