Отбелязваме Световния ден на донорството
Отбелязваме Световния ден на донорството / Дарик Добрич - архив

Днешният 22 октомври отбелязваме като Европейския ден на донорството. Проявата се организира за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани, информират от Министерство на здравеопазването. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Тя представлява сложна операция, при която на един болен човек се присажда ново сърце, бъбрек или дори тъкани и клетки. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред. Обикновено това са пациенти, които страдат от бъбречна, сърдечна или чернодробна недостатъчност, които имат нужда от нови роговици за да виждат.

Всяка година, броят на хората, които се нуждаят от органна трансплантация се увеличава. Причините за това са застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот. За съжаление броят на донорите не достига, като една от основните причините за недостатъчното количество органи е в липсата на достатъчно информация в близките на хората, които са  изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си те, да станат донори.

В България хронологията на трансплантацията започва  от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986 е направена първата сърдечна трансплантация. Към настоящата 2011 година данните сочат, че 807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек, като от тях 14 са деца, 26 се нуждаят от черен дроб, от сърце 25, от бял дроб четирима.

По повод Световния ден на донорството, РЗИ – Добрич организира ученически средношколски конкурс “Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В района на градски парк “Св. Георги” и РЗИ ще бъдат засадени дръвчета.