Отбелязваме Деня за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН
Отбелязваме Деня за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН / DarikNews.bg

Днес е Денят за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН. Той се отбелязва всяка трета неделя на месец май, като за първи път е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден десетки хиляди хора по света ще запалят свещи и ще се присъединят към тихите шествия, с които да почетат жертвите на болестта. В България този ден се отбелязва за първи път през 1992 г.

През 2016 година мотото на събитието е „Ангажираност, образование, сила”.

В рамките на третия етап на Националната АНТИСПИН кампания РЗИ – Добрич извършва различни дейности. В Добричка област е организирана информационна кампания с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора. През месец май в учебни заведения  в Добрич,  Тервел, Балчик и Ген. Тошево се провеждат обучения по темата „Превенция на ХИВ/СПИН”.

От РЗИ припомнят, че на 9 май в СОУ „П. Р. Славейков” в Добрич с ММК (медицински мобилен кабинет) е проведено анонимно и безплатно изследване за ХИВ/ СПИН. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.