От КНСБ - Добрич тръгва инициативата за повишение на заплатите в социалната сфера през 2017 г.
От КНСБ - Добрич тръгва инициативата за повишение на заплатите в социалната сфера през 2017 г. / Дарик Добрич - архив

Очаква се заплатите на работещите в звено „Социални услуги” от 2017 г. да бъдат увеличени с 20%, което ще струва около 50 млн. лв на държавния бюджет. Новината съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на посещението си в Добрич. Пред Дарик председателят на РС на КНСБ – Добрич Гинка Василева коментира, че инициатори за това искане са били синдикалните организации на работещите в социалните услуги в Добричка област. През юни местната централа на синдиката е организирала среща между директорите на заведенията, предоставящи  социални услуги в областта, председателите на синдикалните организации, кметовете на общини  и президентът на КНСБ Пламен Димитров. След това подобна среща е била проведена на национално равнище с участието на финансовия министър Владислав Горанов и социалният министър Зорница Русинова, където е било договорено увеличение. Сега вече е ясно, че това увеличение на единните разходни стандарти в сферата на социалните услуги ще е 20%, информират от синдиката.

„Гордеем се с това, защото инициативата тръгна от нас и вече намира решение на национално равнище” – подчерта Гинка Василева. Според нея след образованието, където вече е договорено  10%-но увеличение на заплатите и 20% -но увеличение на доходите в сферата на социалните услуги, предстоят преговори по отношение и на останалите бюджетни дейности.  „Най-вероятно ще се случи увеличение с 10% на доходите от 2017 г., независимо че навсякъде в исканията, които са предоставени, най-малкото искане от страна на синдикалните организации и федерациите е  20%. Сами обаче си даваме сметка, че сумата, която КНСБ обобщи от исканията представлява около 1млрд и 200 млн. лв., което е невъзможно за който и да е бюджет и за което и да е правителство. В тази цифра над 260 млн.лв. са за НЗОК, а само за доходи остават около 1 млрд лева.  Наясно сме, че трябва да търсим компромиси и да се придържаме към един по-реалистичен вариант и да сведем нещата в рамките на половин милиард лева за доходи през 2017 г. във всички сфери” – коментира Василева.

На този фон тя обобщи и най-важните предстоящи задачи пред регионалната синдикална организация.  „РС на КНСБ в Добрич ще търси преговори с кметския екип по отношение на възможностите за увеличение на работните заплати във всички сфери. През ноември ще бъде проведена среща в Добрич, на която ще бъде направен пълен анализ на доходите в местните бюджетни отговорности, които се финансират от местния бюджет, от местните данъци и такси, където равнището на доходите е изключително мизерно. Ще изчислим колко средства са необходими, за да можем да направим  заплащането на хората по-достойно” – заяви Гинка Василева.

На въпроса има ли диалог и чуваемост от страна на местната власт, регионалният председател на КНСБ отговори положително и коментира: „Когато сме позитивни и когато искаме да решим един проблем могат да бъдат намерени компромисните решения и резервите за това”.