Организацията на изборите затруднява общинската администрация
Организацията на изборите затруднява общинската администрация / netinfo

Организационно-техническата подготовка на двата предстоящи вота - за Европарламент и за Народно събрание - затруднява изключително много общинската администрация, заяви Боряна Андреева - директор на Дирекция „Административно-правно и информационно-техническо обслужване" в община Добрич. Причината е, че по двата избирателни закона текат срокове, дейностите по които се застъпват, а ние работим с един и същ персонал, коментира Андреева. Много трудно щели да бъдат спазени сроковете за организация на двата вота, заради краткото време между тях. 

Съвпадат например периодите за обявяване и разлепване на избирателните списъци. Книжата за първия вот вече са разлепени и трябва да останат до 7 юни. От 25 май обаче трябва да започне обявяването на списъците за изборите на 5 юли, а няма достатъчно площи за това, каза Андреева. 

В седмицата преди 7 юни се подготвят и раздават книжата и канцеларските материали за 139-те СИК. В същата тази седмица трябва да се одобряват и 1233 членове на секциите за следващите избори, посочи друг пример Андреева.

Информация с местата за обявяването на списъците за първия вот е поставена на външното информационно табло пред сградата на общината, съобщават още от кметството. Справка може да се направи и в сайта на общината, в нарочно създадената рубрика „Избори за Европейски парламент 2009" („Актуална тема"). 

Заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък се подават най-късно до 30 май. 

Заявление за дописване в избирателния списък може да се подаде до 5 юни от граждани, които имат право да гласуват в съответната секция, но са пропуснати. 

Заявление и декларация за вписване в избирателния списък се подават до 5 юни от избиратели, чиито имена са заличени от избирателния списък поради настоящ адрес към датата на съставяне на списъка в държава, която не е членка на Европейския съюз.

Искане за вписване в избирателния списък по настоящ адрес се подава най-късно до 23 май. Заявлението се подава в общинската администрация по настоящ адрес от избирател, чийто постоянен адрес е в друго населено място. 

Избирател с постоянен адрес в Добрич, който предварително - в срок до 23 май заяви писмено, че няма да гласува в секцията по постоянния си адрес, може да получи удостоверение за гласуване на друго място. 

Образци от всички заявления може да се получат, попълнят и подадат в община Добрич, Дирекция ГРОН, ул. „Л.Каравелов" 6.