местни избори
местни избори / БГНЕС
Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Добрич не установи нарушения при проверки по подадени сигнали за организирано извозване на избиратели с микробус и за агитация на чужд език, се посочва в решения на комисията, публикувани на сайта й.

Според единия сигнал, подаден от местна коалиция, бял микробус с плакати на друга местна коалиция е извозвал хора до училище "Панайот Волов", където има изборна секция. При проверката членове на ОИК са разговаряли на място с полицай, който не е забелязал микробус да извозва хора. Застъпник от местната коалиция, подала сигнала, е пояснил, че микробус с плакати е преминал четири пъти по улицата, но не е спирал и не е извозвал хора.

ОИК е проверила и сигнал за агитация на чужд език пред входа на училище "Любен Каравелов" от заместник-председателка на секционна избирателна комисия. По обяснения, дадени от заместник-председателката на комисията, неин близък я попитал на турски език в коя секция трябва да гласува и тя му отговорила също на турски език, като е отрекла да е извършвала агитация. На заместник-председателката на комисията, която сама е отчела, че не е следвало да общува на друг език, е обърнато внимание да не разговаря с гласоподавателите на език различен от българския и да не извършва агитация. Комисията не е установила закононарушения, които да бъдат санкционирани или преустановявани, се посочва в решението на ОИК.
БТА