Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства на България ще обсъди на извънредна сесия Общинският съвет на Шабла, предава БНР.

В началото на месеца местният парламент в друга морска община - Балчик, се обяви срещу идеята за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море.

Извънредната сесия на Общинския съвет ще се проведе по внесена докладна от Комисията по устройство на територията, благоустрояване, законност, обществен ред , екология и туризъм, която е във връзка с внесен законопроект за енергия от възобновяеми източници в морските пространства.

Приеха промените на Закона за енергията от възобновяеми източници на комисия в парламента

Отрицателно становище
по темата изразиха съветниците, както и браншови организации от сектор „Рибарство“ и „Туризъм“. Законопроектът предвижда инсталирането на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла.

Според вносителите му това ще допринесе за развитието на региона, откриването на нови работни места и инвестиции в инфраструктурата на сушата. Потенциалът от офшорен вятър в Черно море е над 116 GW, а в района на Шабла за няколко години могат да се изградят до 6 GW, с което да се гарантира енергийната независимост на страната.

Началният час на сесията на общинските съветници е 15:30.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР