/ БГНЕС
Комисията по енергетика в Народното събрание прие на второ четене промените на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), внесен от Министерски съвет на 13 април, приет на първо гласуване на 31 май тази година.

В законопроекта се предвижда и разработване от ресорните министри на План за определяне на зони за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници, в които по принцип се предвижда ускорен процес на издаване на всички необходими административни разрешения, свързани както с изграждане, реконструкция и въвеждане в експлоатация на самите обекти за производство на енергия от възобновяеми източници, така и на съоръженията за присъединяването им към електропреносната или съответната електроразпределителна мрежа. Освен това технологиите за вятърните технологии ще бъдат сред приоритетните. 

Предвижда се и активно включване на центровете за административно обслужване към общините в процеса по предоставяне на административни услуги във връзка с издаване на разрешителни във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на енергийни обекти и съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници и съоръженията за присъединяване към съответната мрежа.

Между първо и второ четене на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници в Народното събрание беше внесено предложение, с което се предвижда производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници да заплащат в полза на оператора на съответната електрическа мрежа гаранция, в размер на 50 000 лв. на всеки мегават (MW) инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект. Депутатите го приеха, но с уговорката да не се изисква такава гаранции от най-малките ВЕИ производители, които по-скоро произвеждат енергия за собствени нужди.

Облекчени са процедурите за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, съкратени са сроковете за издаване на становище за присъединяване, отпада необходимостта от сключване на предварителен договор, намаляват се сроковете по договорите за присъединяване. Въвеждат се изисквания за гаранциите за произход на енергията от възобновяеми източници по прилагане на европейски стандарти и се регламентира възможност да се издават гаранции за произход за газ от възобновяеми източници и зелен водород. Предвижда се увеличаване на използването на биогорива от ново поколение чрез увеличаване на обемния процент на тези горива при смесването им с горивата от нефтен произход. Предложени са и по-високи изисквания при критериите за устойчивост и за намаление на емисиите на парникови газове за биогоривата и течните горива от биомаса и се въвеждат такива критерии за газообразните и твърдите горива от биомаса. 

Във връзка с реформите по Националния план за възстановяване и устойчивост допълнително са предложени изменения и допълнения в Закона за енергийната ефективност, в Закона за опазване на околната среда, в Закона за опазване на земеделските земи. 

Във връзка с препоръките на Европейската комисия в областта на държавните помощи отпада подпомагането чрез изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници по преференциални цени и дългосрочни договори за нови обекти с инсталирана мощност до 30 киловата, които се изграждат върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии. Предложени са и промени, които да позволят осъществяване на контрол и предприемане на необходимите действия по изпълнение на изискванията за предоставяне на държавната помощ към получателите по вече действащите схеми.

Депутатите се забавиха с приемането на начина на компенсиране на разходите на ВЕИ производителите. Поради тази причина се наложи да излязат в около 30-минутна почивка, за да "изгладят" текста, за да може страната ни да не понесе санкции от Европейската комисия по отношение на приходите на този вид производители.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов припомни, че от 2018 година досега механизмът за компенсиране на разходите на ВЕИ производителите е беше такъв с премии. Той посочи, че в две от тези 5 години имаше цени на борсата, които са били по-ниски. За сметка на това през другите години имаше много силно повишение на цената на енергията, което доведе до по-големи приходи на някои от ВЕИ производителите. Иванов не е сигурен, че този механизъм трябва да бъде заменен с механизъм за разлики.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев предложи проблемът с надвзетите приходи на ВЕИ производителите да бъде анализиран в Министерството на енергетика и Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като преди края на срока на договорите тези приходи да бъдат анализирани.
В крайна сметка Комисията по енергетика в НС прие, че от влизане на сила на този закон сключените договори за компенсиране с премия се считат за изменени, като премия се изплаща при други условия. 

Приемането на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници е пряко свързано с получаване на пари по Националния план за възстановяване и устойчивост. Затова депутатите трябва да приемат промените в пленарна зала до края на седмицата. Очаква се гласуването в парламента да се проведе в петък.

В края на заседанието Комисията по енергетика в парламента прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, № 49-302-01-12, внесен от Министерски съвет на 13 април 2023 г.
Антоан Николов/БТА