/ Дарик Добрич
Местните парламентаристи ще изслушат водния шеф за състоянието на дружеството, за да решат дали да подкрепят искане за опрощаване на дълговете му
Управителят на „ВИК-Добрич” АД  да се яви на предстоящото  заседание на Общински съвет на 30 януари, за да разясни актуалното състояние на  дружеството, около това становище са се обединили членовете на ПК „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти”, съобщи за Дарик общинският съветник от Реформаторски блок и зам.-председател на комисията Михаел Игнатов.

РЗИ стартира проверки на питейната вода в Добрич

На редовното си заседание днес  членовете на комисията са решили да изпратят покана до инж.Тодор Гикински чрез председателя на Общинския съвет Иво Пенчев във връзка с допълнителна докладна в дневния ред на предстоящата сесия, която предвижда  приемане на  мотивирано становище за опрощаване на дължими държавни вземания на „ВиК – Добрич” АД.

Становището се изисква от администрацията на Президента на Република България във връзка с искане на управителя на ВиК-Добрич за опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от дейността на дружеството в размер на 7 млн. 101 хил. 551 лв. Всички публични задължения на дружеството към 3 ноември 2017 г. възлизат на 9 млн.294 хил. 699 лв., сочи становище на НАП - ТД Варна.

Договориха среща на Борда на ВиК - Добрич с кметове и граждани

В молбата си до Президента на Република България от „ВиК-Добрич” АД  настояват за опрощаване на дълговете поради тежкото финансово и икономическо състояние на дружеството. В случай, че не биха могли да им бъдат опростени всички публични задължения, от компанията  молят да им бъдат опростени задълженията към Басейнова дирекция „Черноморски район”-Варна и Басейнова дирекция „Дунавски район”-Плевен.

Пред Дарик Михаел Игнатов коментира, че общинските съветници научават за отправеното искане постфактум и като юрист не би могъл да каже до колко едно такова решение за опрощаване на публични задължения на юридически лица от Президента  е законосъобразно.

Втори протест за водата – добричлии направиха карта на изкопите на ВиК

„Не мога да си обясня защо от администрацията на Президента искат становище само от Общинския съвет на Добрич и дали няма да поискат такова и от останалите общински съвети в областта, защото ВиК дружеството не оперира само в Добрич.

Не мога да кажа дали чисто политически не се спекулира с тази тема. С оглед на всички въпроси, които възникнаха в нас и на които не можем да отговорим по еднозначен начин каним инж.Гикински на редовното заседание на Общинския съвет да ни разясни и да ни помогне за вземане на решение, било то положително или отрицателно” – заяви Игнатов.

Преразглеждат планираната цена на водата на среща при областния управител

Потърсен за коментар управителят на „ВиК-Добрич” АД  подчерта, че процедурата по искане за опрощаване на публичните задължения на дружеството е задействана още по времето на предишното ръководство.

„Ако опрощаването стане факт, това ще облекчи до голяма степен тежкото финансово състояние на дружеството” – каза Гикински и заяви, че приема поканата на общинските съветници да присъства на предстоящата сесия.