Община Тервел работи по проекти за обновяване на училища и градини
Община Тервел работи по проекти за обновяване на училища и градини / Община Тервел

Община Тервел започна работа по проекти за подобряване на материалната база на образователните звена. През месец януари бе внесен за разглеждане от „Красива България" проект за обновяване на двете актови зали на най-голямото общинско училище - СОУ в Тервел. Те имат общо 360 места. Не са ремонтирани основно от откриване на училището - през 80-те години на миналия век. Преди три години общинското и училищното ръководство поправиха сцената на голямата актова зала и възстановиха ползването й. С проекта, внесен в „Красива България" се предвижда полагане на нова настилка от ламиниран паркет, премахване на горими дъсчени обшивки по стените и замяната им с гипсокартон, ремонт на гримьорни, подновяване на стени и тавани, претапициране на всички театрални столове в двете зали. Стойността на проекта е 69 832 лева. В сумата се включват и средства за квалификация на безработни лица, които ще бъдат наети при изпълнението през настоящата 2016 година.

Тече избор на проектанти на основни ремонти на физкултурни салони в селата Зърнево, Безмер, Коларци и Нова Камена, както и за откритите спортни площадки в СОУ Тервел, в училищата в селата Нова Камена и Коларци и в ПГТО "Дочо Михайлов" в Тервел. Възлага се и проектиране на основен ремонт на детските градини в селата Орляк и Зърнево. Всички инвестиции в материалната база на училищата и детските градини са планирани за предстоящо кандидатстване по ПРСР 2014-2020, с изключение на спортната площадка на ПГТО, която Община Тервел ще изгражда със собствени средства през 2016 г.

Община Тервел има седем общински и едно държавно училище. Едно е начално - в Каблешково, пет са основни - в селата Нова Камена, Коларци, Безмер, Зърнево и Орляк. Едно е средно - в общинския център. Общинските училища в Тервелско имат субсидия от 2 158 600 лева, със 156 000 по-малко от миналата година. Намалението се дължи на по-малък брой ученици. В извършеното от МОН класиране с най-високи резултати сред общинските училища е СОУ в Тервел, следвано от училищата в Коларци, Зърнево, Безмер, Орляк, Нова Камена и Каблешково. Така чрез добавка за постигнати резултати СОУ Тервел получава 20 602 лева, училището в Коларци 18 640, училището в Зърнево - 15 697, в Безмер - 13 735, Орляк - 11 773, Нова Камена - 9 810 и Каблешково - 7 848 лева. Втора добавка от 12 263 лева получава училището в Коларци - за най-висок резултат в малко населено място. За СОУ Тервел е предвидена добавка за училище, което обучава ученици в гимназиален етап - 49 054 лева.