Депо Стожер
Депо Стожер / Дарик Добрич
Близо 150 хиляди лева излизат месечно от хазната на Добрич по санкцията за депото и дълга на Балчик
Балчик дължи на Добрич 1,2 милиона за боклук
94607
Балчик дължи на Добрич 1,2 милиона за боклук
  • Балчик дължи на Добрич 1,2 милиона за боклук
Близо 1,2 млн.лева дължи община Балчик на община Добрич от такси за депониране на отпадъци на сметището в Стожер и отчисления към РИОСВ-Варна. Сумата е натрупана през последната година и нещо, коментира пред Дарик кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Той припомни, че община Добрич е бенефициент и водеща община в проекта за депото. В Балчик има изградена претоварна станция, а община Балчик събира отпадъците от Шабла и Каварна. Боклукът от трите общини се събира в претоварната станция и оттам се извозва към Стожер.

„Плащат се отчисления към РИОСВ-Варна и такси за поддръжка на депото към консорциума който го обслужва. Отделно се плаща отпадъкът на тон. Преди година и няколко месеца община Балчик започна да забавят плащанията за депониран отпадък и отчисления. В началото на лятото забавените суми нараснаха. Провел съм много разговори с кмета на Балчик Николай Ангелов, който казва, че очаквал плащания от Шабла и Каварна, които той не е получил. Така се налага тези суми ние да ги плащаме”, обясни Йорданов.

Кметът на Добрич: Трябва да платим санкцията от 4 млн. лв. по проекта за депото

„След като разбрах, че само с разговори няма да се получат нещата, предприех мерки и съм подал молба за изкарване на изпълнителен лист в съда. Очакваме решението на Окръжния съд. Изкарваме лист, за да предприемем действия за принудително погасяване на тези задължения”, допълни кметът.

Оказва се, че всеки месец община Добрич изплаща от хазната си по около 150 хиляди лева вноски по санкцията, наложена по проекта за депото,  плюс дълга на Балчик.

Чуйте повече от кмета Йордан Йорданов в прикачения файл.