Грози ни санкция от над 4 милиона лева по проекта за депото в Стожер
Грози ни санкция от над 4 милиона лева по проекта за депото в Стожер / Дарик Добрич - архив

Препоръка за налагане на финансови корекции в размер на над 4 милиона лева по проекта за депото в Стожер е направила Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз.

Писмо от МОСВ с такова съдържание е получено миналата седмица в общината, съобщи кметът Йордан Йорданов. Става въпрос за налагане на две санкции. Първата е за 25%, или 3,9 млн.лева от средствата за строително-монтажните работи по регионалното сметище, а другата - за 180 хил.лв., също 25% от средствата за строителния надзор по проекта.

Мотивът по думите на Йорданов за двете санкции е, че процедурите за възлагане на обществените поръчки за двете дейности са били проведени в много кратки срокове.

Кметът вече е провел разговори по проблема с министерствата на финансите и на околната среда, а тази сряда отново ще бъде в МОСВ, като очаква обяснение какво е довело до препоръката за налагането на корекциите.

„Казусъс трябва да се разреши в скоро време, тези близо 4 милиона лева поставят червен флаг на общината. Работим, за да се изясни тази ситуация. Това все още са препоръки, а не налагане на финансова санкция. Ако се стигне до там, ще обжалваме”, заяви Йордан Йорданов. Той допълни, че преди две години МОСВ се е произнасяло по процедурите и не е имало претенции по тях.

На 16 февруари ще се проведе общо събрание на сдружението на осемте общини –седемте добруджански и шуменската Никола Козлево, които разработиха проекта. На събранието ще бъде обсъден и въпросът са корекциите.

Бойко Борисов откри регионалното депо за отпадъци в Стожер