Кметът на Добрич: Трябва да платим санкцията от 4 млн. лв. по проекта за депото
Кметът на Добрич: Трябва да платим санкцията от 4 млн. лв. по проекта за депото / Дарик Добрич

Община Добрич трябва да осигури 4 млн. лева за наложената финансова корекция по проекта за депото в Стожер, въпреки че обжалва санкцията в съда, съобщи кметът Йордан Йорданов. 

"Обжалването не спира изпълнението на санкцията, а това означава, че трябва да осигурим тези 4 млн. лева и да се разплатим с доставчици, изпълнители и с другите общини в проекта", коментира Йорданов.

Той подчерта, че се водят разговори с Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда” и с министерствата на околната среда и на финансите, които демонстрирали воля за намаляване на размера на финансовата корекция. Това обаче може да се реализира в бъдеще, а към настоящия момент парите трябва да се осигурят, посочи кметът.

Финансовата санкция може да бъде платена с кредит от фонд ФЛАГ, с безлихвен заем  от министерството на финансите или като се направи комбинация между двата финансови инструмента, обясни кметът. Окончателното решението ще се вземе в следващите няколко седмици.

Йорданов подчерта, че община Добрич сама трябва да поеме пълния размер на наложената санкция, тъй като тя е възложител на дейностите по проекта, всички средства минават през нея и впоследствие се разпределят. "Това означава, че само община Добрич има наложена финансова корекция, другите общини нямат и ние сме длъжни да изплатим въпросната сума", каза Йорданов.

Поемането на нов дълг за плащане на корекцията няма да е пречка за заема, който предстои да се вземем за проекта за водния цикъл, отбеляза още кметът.