/ Дарик Добрич
Прокурор от Районна прокуратура - Добрич, образува досъдебно производство във връзка с изграденото в с.Батово, общ.Добричка, съоръжение за използване на повърхностни води, съобщиха от Окръжната прокуратура.
 
На 25.02.2019 г. в Окръжна прокуратура - Добрич, е получен сигнал от ТД на ДАНС в Добрич, в който се съдържали данни за това, че в с.Батово е изградено съоръжение за използване на повърхностни води в нарушение на  Закона за водите.

Още същия ден сигналът е изпратен по компетентност на Районната прокуратура. Прокурор от тази прокуратура на 26.02.2019 г. възложи извършването на проверка по случая на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР - Добрич. Проверката е приключила на 08.03.2019 г., като събраните материали са били получени на 11.03.2019 г. в Районната прокуратура, заедно с изготвена справка за резултатите от нея.

Прокуратурата разследва сигнал за заустена в река Батовска тръба на ВиК

Днес с прокурорско постановление беше образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление по чл.353 ж от НК във връзка с изградено в с.Батово съоръжение за използване на повърхностни води. Разследването по делото е възложено на следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура с постановление на окръжния прокурор.

По-рано днес стана ясно, че прокуратурата разследва сигнал за заустена в река Батовска незаконна тръба, с която се пренася непречистена вода до помпена станция „Батово” и оттам до чешмите на потребителите. 

Шефът на ВиК-Добрич Тодор Гикински беше категоричен, че няма нерегламентирано вкарване на вода от река Батовска в мрежата на ВиК за питейно-битово водоснабдяване. Той допълни, че изнесеното е атака срещу него и дружеството, което представлява.