Образуваха наказателно производство по сделката за тролейбусната мрежа на Добрич
Образуваха наказателно производство по сделката за тролейбусната мрежа на Добрич / Дарик Добрич

Наказателно производство е образувано срещу длъжностно лице от администрацията на Община град Добрич, съобщават от партия "Атака". Това се е случило след проверка, възложена от Върховната касационна прокуратура по сигнал на народния представител Калина Балабанова, която е и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Проверката е разкрила, че в периода от юли до ноември 2014 г. длъжностно лице е нарушило и не е изпълнило задълженията си - превишило е властта и правата си, с цел да набави облага за фирма „Балмет" ООД. С деянието е причинена вреда на Община Добрич, като са настъпили значителни последици в размер на над 300 000 лева. Престъплението е по чл. 282, ал. 2 във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Ръководството и надзорът върху досъдебното производство са възложени на Софийска градска прокуратура и понастоящем се провежда разследване, като към момента няма лице с повдигнато обвинение, уточнява се в прессъобщението.

Дарик припомня, че фирма "Балмет" ООД е купувачът на контактната тролейбусна мрежа на Добрич, която бе продадена в края на месец октомври м.г. с решение на Общински съвет след проведени два търга. На първия не се яви кандидат, след което цената от 1.2 млн.лева бе намалена от общинска администрация до 960 000 лева.

Калина Балабанова подаде в началото на декември м.г. сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу кмета на Добрич относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за общината чрез продажбата на тролейбусната контактна мрежа. Според Балабанова кметът Детелина Николова не е спазила изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусната кабелна мрежа на Добрич, като се дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова, според "Атака", е взимането на еднолично решение, без санкция на Общински съвет, за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втори търг за продажба на мрежата.
Балабанова сезира главния прокурор да извърши проверка дали кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.