Няма опасност за хората, дори и да се скъса стената на язовир Ботево, според специалистите
Няма опасност за хората, дори и да се скъса стената на язовир Ботево, според специалистите / Дарик Добрич

Жителите на село Ново Ботево, община Добричка, са евакуирани превантивно по високите части на селото, поради евентуална опасност от скъсване на язовирната стена на язовир Ботево, съобщи за Дарик началникът на ОУ ПБЗН Дарин Димитров. Сигналът за опасността е подаден от кмета на с.Аксаково, Варненско, обясни Димитров. Самият язовир Ботево също е разположен на територията на Варненска област, но село Ново Ботево попада в границите на Добричка област. С цел избягване на евентуална опасност за населението, жителите на селото са евакуирани по високите му части, а ако действително се скъса язовирната стена, те ще бъдат извозени до Кризисния център в Добрич, каза Дарин Димитров. Той бе категоричен, че на този етап няма опаснот за хората, тъй като се очаква приливната вълна да премине през ниската част край с. Ново Ботево и да се влее в язовир Одринци, без да достигне до Добрич.

"Не трябва да правим никаква драма от това, край язовир Ботево са насочени много специалисти от различни служби и те ще направят необходимото" - коментира пред Дарик и кметът на Добрич Детелина Николова.

В момента само в областния град по отводняване на засегнатите райони работят 41 екипа пожарникари, съобщи още началникът на Пожарната служба Дарин Димитров. На помощ на добричките пожарникари са се притекли техни колеги от Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен и Разград.5 екипа отводняват в курорта Албена, 4 - в добричкото село Батово.